Soru İşareti2010 yılı üniversite sınavı birinci aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 11.04.2010 tarihinde yapıldı. Sınav bitti, fakat sınavda çıkan hatalı sorular gündeme geldi.

Kesin olmamakla birlikte, çünkü ÖSYM henüz kesin hatalıdır demedi ve soruları iptal etmedi.

Temel Matematik testinde 20.sorunun 2 doğru cevabı olduğu için iptal edilmesi gerektiği söyleniyor.

Matematik 20. soruda assal sayı tanımı veriliyor ve  “AB simetrik asal sayısı için A.B çarpımı aşağıdakilerden hangisi olmaz”diye soruluyor.

Konya’da, Sistem Dershaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay şu açıklamayı yapmış;

“B seçeneğinde cevap 9 olup 9’un çarpanları 1 ve 9’dur veya 3 ve 3’tür. 3 ve 3 olamaz çünkü 33 asal sayı değildir. 1 ve 9 alındığında 19 asal sayıdır. Halbuki 91 asal sayı değildir. Çünkü 91 sayısı 7 ve 13 sayılarının çarpımıdır. Bu nedenle 19 simetrik bir sayı değildir. C seçeneğinde de cevabın 15 olduğu belirtiliyor. 15’in çarpanları 3 ve 5’tir. 53 sayısı asal ama 35 sayısı asal değildir. Dolayısıyla 53 sayısı da simetrik bir asal sayı değildir. Soru cümlesine göre 15 de olamaz. Soruda ’hangisi olamaz’ denildiğine göre B ve C denilebilir. Dolayısıyla soru cümlesini karşılayan 2 doğru cevap vardır. Yani bu soru 2 doğru cevaplı bir sorudur.”

2010 YGS Matematik soruları

YGS’de hatalı soru var mı?


8 Yorum... “2010 YGS Sınavı Hatalı Sorular [ÖSYM]”

  1. mustafa ceren :

    Sayın ösym yetkililerine
    2010 ygs sorularına itirazlar

    -YGS Biyoloji sorularından basın kitapçığına göre 32. soruda cevap hatası
    olduğu kanaatindeyim. Doğru cevabın A değil B olması gerekmektedir.Çünkü
    mantarlar organik maddelerin bulunduğu her ortamda çoğalabilirler.Sadece
    aminoasitin bulunduğu ortamdan amino asitleri alırlar,bu molekülü
    doğrudan enerji verici olarak kullanabildikleri gibi glikoza dönüştürerek
    etil alkol açığa çıkarabilirler.Maya mantarının da bu işlevi yapacağını düşünüyorum.
    Eğer maya mantarları amino asitleri dönüştüremiyor ve glikoz oluşturamıyorsa bu durum müfredatta verilmemektedir.Kaldıki bu bilgi maddelerin birbirine dönüşebilmesi genel
    ilkesine aykırı düşer.

    -30. soru yorum yapmadan okunduğunda cevabının C olduğu
    çıkarılabilir.Ancak hücreler kanda amino asit varsa karaciğerdeki
    glikojenden önce monomer olarak amino asiti kullanır.Yani biz bir insanı
    sadece amino asitlerin bulunduğu bir çözelti ile besleyebiliriz.Amino
    asitler her canlıda olduğu gibi insanda da glikoza dönüştürülebilir, kana
    verilir ve kan şekeri yükseltilir. Hücreler ortamda monomer varken
    öncelikle tercihlerini monomerden yana kullanırlar.Soru 29 da da amino asitin karaciğerde yıkımı verilmiş. Bu yıkım pekala solunumla olabileceği gibi amino asitin glikoza dönüşümüde olabilir.

    -35. Soruda soru kökü iki anlama geliyor;
    1.Fotosenteze başlaması için en fazla ışığa gereksinim duyar.
    2.Fotosentez oranını maksimuma çıkarmak için enfazla ışığa gereksinim duyar .
    Soru köküne en fazla ışık yoğunluğuna gereksinim duyar denilmiş olsaydı doğru olurdu.

    -40. Soruda sonuç ifadesi var ve farklı ortamlarda farklı özelliklerin aynı oranda hayatta kalmaları söylenmiş. Dolayısıyla populasyondaki farklı özellikteki bireylerin ortama uyum gücünün aynı olduğu iddia edilebilir.O halde II. Veride doğrudur.

    Aynı soruda III. Veri doğal seleksiyon olarak verilmiş bence bu ifade adptasyon olarak verilirse daha doğru olurdu .Çünkü adaptasyon doğal seleksiyonun sonucudur.

    Aynı soruda memeli hayvan örnek olarak kullanılmış olmasına rağmen memelilerin karakteristik özelliği ‘’kıl ‘’ yerine ‘’tüy ‘’ kullanılmıştır.Bilimsel olarak yanlıştır.

    Bunların dışında;

    -HÜCRENİN ÖZGÜLLÜĞÜ
    -ENZİMLERİN SICAKLIKLA İLİŞKİSİ
    -İKLİM BİLGİSİ
    -SAPROFİTLERLERİN DOĞADAKİ MADDE DÖNGÜSÜNE KATKISI

    Bilgileriyle ilgili sorular çok güzel düzenlenmiş.

    Mustafa CEREN
    BİYOLOJİ ÖĞRT.

  2. serkan :

    Felsefe , Tarih , Türkce sorularında da barız hatalar var. Bununla ılgılı bıldırımlerı yapılması gerekmektedir. Soru ıptalı yada dogru sıkkı verenler dogru kabul edılmelıdır. 1 yıl boyunca calısıp tek sınavda ınsanların gelecegının belırlendıgı bır ortamda hataların bu kadar basit ve cok olması kabul edılemez.
    Duyarsız olunması ıse ayrı bır komedı.
    Saygılar.

  3. Hakan :

    Mustafa Ceren Bey,

    Fen bilimleri 32.soru’nun cevabının yanlış olduğunu ben de düşünüyorum. B seçeneği doğru cevap olmalı. Fakat bunu ösym’ye iletebildiniz mi? İnternette pek karşı çıkan göremedim. 2006’da da böyle bir olay olmuş ve cevabı son gün değiştirmişler.Çok bariz bir soru gibi gelmişti sınavda iken,aminoasitler glikoza çevrilemez mi? Hücreler konusunda bu olay çok açık anlatılan bir konu. Eğer ösym’nin dediği doğruysa da soru kökü hatalı olmalı ,DOĞRUDAN kullanır? gibi bir ifade kullanmalıydı bence..

    Saygılar

  4. kezban :

    Felsefe , Tarih , Türkce sorularındaki hataları da lütfen ösym’ye iletir misniz? sadece sayısal hataları düzeltmek ile olmuyor sosyal öğrencilerin hakkı yenmesin lütfen yardımcı olun sosyal hocalarına da söyleyin birçok sosyal hocaları bu bölümlerdeki sorulardaki hatalardan bahsediyor.

  5. ibrahim :

    Evet arkadaşlar bende sizlere katılıyorum insan 12 sene boyunca okuyor ve peşinden ünivesite sınavına çalışıp birde kazanamazsa 1 sene daha çalışacak biliyorum bir çoğumuzun 1 sene daha dersaneye gidecek maddi drumu yok OSYM nin bence bunu düşünerek bir şeyler yapması gerekir.
    YANLIŞ SORULARIN PUANLARININ TÜM ÖĞRENCİLERE VERİLMESİ GEREKİR YA DİKKAT ETİB YANLIŞ SORU YAPMAYACAKLAR YAPTIYSALAR KİMSEYE ÜZMEYECEK ŞEKİLDEDE DÜZELTSİNLER

  6. ibrahim :

    HİÇ KİMSE PARAYI SOKAKTAN TOPLAMIYOR bu yanlıilıkların bir an önce düzeltilmesi gerekir sınavdan önce yok danıştay yok yargıtay onlar arasında atışıp durdular asıl sınava girecek olan bizlere doğru bir şekilde açıklama yapılmadı durum böyle oluncada öğrenciler sınava girdi ama nasıl girdi birde onlara soralım aklında hep bu konular 1de bu seneki soru sayısını çoğoltılar insanlar120 soru ile başa çıkamıyor bunlar tutmuş 180 soru yöneltiyorlar budurumun bir an önce düzeltilmesi gerekir yok halk sokağa dökülür bu konular öğrenxilerin geleceği ve kimse geleceği ile hiçbir zaman oynatmaz

  7. ibrahim :

    ben ticaret lisesi öğrencisiyim meslek lisesi öğrencilerinin düşünülmediği kanaatındayım meslek liselerini biraz daha düşünmeleri lazım

  8. samet :

    Yazıklar olsun…. Böyle bir sistem dünya’nın başka bir yerinde yok Türkiye’ye özel :(((