EldivenÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan‘ın dediğine göre bu sene ÖSS’ye girenler daha şanslı, çünkü aday sayısında yüzde 25 azalma var, sorular geçen seneye göre daha kolay olacak.

ÖSYM Başkanı ile küçük bir röportaj yapalım; soruları biz soralım, o cevaplasın.

Aday sayısı neden azaldı?

Aslında biz bunun 500 bin gibi daha yüksek bir oranda olacağını tahmin ediyorduk. Son sınıf düzeyindeki aday sayısında yüzde 25 (500 bin ) dolayında azalma oldu fakat, eski mezunlardan başvuranların sayısı (bu sene üniversiteye girmenin kolaylığı nedeniyle) 380 bin arttı. Sonuçta toplamada 130 bin gibi bir azalma yaşandı.

Kontenjanlarda arttı mı bu sene?

Kontenjanlardaki 113 bin artışın yanısıra, aday sayısındaki 130 bin’lik azalma nedeniyle bu sene sınava gireceklerin geçen sene sınava girenlere göre ortalama yerleşme olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor.

Sorular nasıl olacak bu sene?

Sorularımızın düzeyleri geçen seneki düzeyde. Herkesin cevaplayabileceği ‘kolay ‘ soruların yanısıra ‘biraz daha zor’ ya da ‘çok zor” olanları var. Değişik grupları birbirinden ayırmak zorundayız. Örneğin, en başarılı kitleyi birbirinden ayırmak için birkaç tane zor soruya ihtiyacımız var.

Adaylar, soruların bir kısmı kendilerine zor gelirse, morallerini bozmasınlar.

Soruların ortalama düzeyi (ben adayların morallerini de yükseltmek istiyorum) Bu sene zorluk düzeyi geçen seneden fazla değil. Geçen seneden kolay diyebiliriz, zor değil.


Puan hesaplama vs ile ilgili herhangi bir değişiklik var mı?

185’in üzerinde puan alan aday sayısını artırıcı yönde bir düzenleme yapılması düşünülüyor. Önümüzdeki haftalarda yapılacak YÖK Genel Kurulu’nda bu konu görüşülecek.

Bu sene adaylardan Sınav Giriş Belgesi’nin ellerine ulaşmadığına dair şikâyetler duyuyoruz, bknz ÖSS Sınav Yerinizi Öğrenin, Okul İsmi Yazmıyor! Bu konuda ne diyeceksiniz?

Adayların, sınav giriş belgesinin aslı olmadan sınava girmeleri mümkün değil. Bu belge, adres yanlışlığı gibi sebeplerle çok az sayıda adayın eline geçmemiş olabilir. Bu durumda, Çarşamba gününden sonra, sınav giriş belgesi gelmeyen adaylar bulundukları merkezin sınav merkezi yöneticiliğine başvurarak bu belgeyi çıkartabilirler. 151 merkezimizde de bu belge çıkartılabiliniyor.

Geçen yıllarda adayların bir şikayeti de elverişsiz salonlarda sınava girmeleriydi.

Sıraları çok dar olan yada çok alçak olan sınıfları kullanmıyoruz… En elverişsizleri devre dışı bıraktık. Geriye kalan salonları da sıraların-masaların büyüklüklerine göre 3 gruba ayırdık. Adayları da 3 gruba ayırdık. Herkesi kendi boyu ve kilosuyla orantılı yerlerde sınava almaya çalışıyoruz.

Adaylara son mesajınız ne olur?

Adaylar, bu sınavı önemsesinler ama fazla da abartmasınlar. Önemini olduğundan fazla abartıp bunu bir kaygı düzeyine getirmesinler. Sınavda bir miktar stres gereklidir ama bu stresi kaygı düzeyine getirmeye gerek yok. Sınav öğrencilik hayatında herkesin karşılaştığı bir durum.

2008 ÖSS sınavı 15 Haziran 2008 Pazar günü yapılacak ve sonuçlar 10 – 15 Temmuz arasında açıklacak. Adaylar 20 Temmuz’dan sonra tercih işlemlerini yapabilecekler.

Ne diyorsunuz, gerçekten bu seneye ÖSS’ye girenler daha mı şanslı?

‘Bu sene ÖSS’ye girenler şanslı’ [Yeni Şafak]
Gloves Worn! [flickr – snowdropsense]


22 Yorum... “Bu Sene ÖSS’ye Girenler Şanslı, Sorular Daha Kolay Olacak!”

  1. hatice :

    aaaaaaah aaaahhh hocam nasıl abartmayalım ki

  2. 2008 ÖSS Soru ve Cevapları [ÖSYM] - Okupati :

    […] Başkanı bu yıl soruların daha kolay olacağını söylemişti, bknz Bu Sene ÖSS’ye Girenler Şanslı, Sorular Daha Kolay Olacak! acaba gerçekten sorular kolay […]

  3. gülçin :

    yaa bence çokta kolay deildi yaaa bütün sene çalıştım o kadar yani çokta bait gelmedi k. bakmayın:((

  4. nebil :

    hiç de basit değildi

  5. aslışah :

    hiç de basit değildi yahu..
    yarmağan yolda yürüyen çözer dedi..
    biz bir yıl çalışanlar çözemedi ama..
    kolaylar çok kolaydı.
    zorlar uğraştırdı ve zaman yetmedi.
    oldukça saçma bir açıklamaydı yarmağanın.
    rahatlatma adına bi sürü öğrencinin ahını aldı..

    ilginç =/

  6. tugce :

    hiç bu kadar kolat sınav gormedim.
    Dalga gectiler resmen bizle kolaya alıstırdık kendimizi 2. bolumde sınavdan cıkmayı dusundum neresi kolay .

  7. seher :

    sorular basıttı oylemı?hersene basıt basıt denılıyo gene bıcok kısı acıkta kalıyo! ya sorulrn neresı basıttı soylermısınz ya? 2ncı bolum ozellkle yapıcm dıye canım cıktı! bı edebıyat sorulrı vardı full ezber ya hangısı hangısınındı dusunup durdum zaten zaman gectı gıttı! hersene aynı şey olan bız öğrenclere oluyo sıstem bozuk baska bısey degıl

  8. selma :

    arkd zordu ya baraj düşmüş şimdi ne olacak anlamıyorum hesaplama nasıl olacak

  9. hülya :

    ya neresi kolaydı allahaşkına kolay görmesem inanıcağım resmen yaktı bizi sorular neyse arkadaşlar moralimizi bozmayalım sağlık olsun

  10. aysunnn :

    hadi birinci bölüme bişiy demiozda 2.bölümde anam agladı ewet kolay sorular vardı herkes yaptı önemli olan zoru basarmaktı inş başarmısızdır neyse arkadaslar içinizi ferah tutun yinede burası türkiye okuyun okuyun derler okuyanların onune bınbır turlu engel koyarlar aşan aşıo aşamayan işte görünen türkiyede sürünüo kim bunun sorumlusu kime ne diyeblirsinki seneye paşa paşa hazırlanırsın yine yaa kısmetttttttttt…………….

  11. AsMiNiM :

    umarım hepimizin istediği olur ve yerleşme şansı buluruz kendinize ii bakın..

  12. seher :

    sorular basıt cok basıt olucak bılmem ne onca şey söylendı hıcte basıt degıldı… kıme sorsam cok kotuydu dıyo soruların neresı basıttı? hadı 1 ncı bolumu gectk 2ncı bolm neydı oyle ya ozellkle edebyt soruları… yok ya arkdslr sıstem bozuk bozk ama olanda bıze oluyo hersene

  13. didem :

    sınaw basıtmıydı yapmayın yaa o ne bıcım sorular wardı 2.bölümde..resmen aglıcaktım allah sonumuzu hayırlı etsın

  14. mihriban :

    ben soruları gerçekten zor buldum türkçe soruları bile düşündürücüydü insan biraz da ses bilgisinden sorar çok bozuk bi sınavdııı ama türkiye zaten alıştıı:):)

  15. seyda :

    aynen size katılıyorum arkadaşlar şimdi napacam hiç bilmiyorum allah hepimize yardımcı olsun

  16. arman :

    inş sorular kolay olur ya cunku gecen sene gıren arkadaslar soruların zor oldugunu soyluyor….

  17. zinnet :

    bence çok kolaydı ben bogaz içini kazandım

  18. zeynep :

    inşallah sorular kolay olur geçen sene zordu 2007 de girenler şanslıydı bence inş bizde şanslı oluruz

  19. ertugrul oıcak :

    yeterki tum kalbınızle ınanın calısın ve ALLAH a guvenın bu ıs olur

  20. zuhal :

    yaa bn bu sene grcm sayılı gnlerım kaldıı of yaa kolay mı zor muu artık bllı olacak…

  21. hasret :

    bence sınav cok cok zordu zor sorun da barı acıklama yapmayın kolay olcak dıye

  22. sı_ma_rik_li_se_li :

    yha cok tırsdım simdii de girenlere yazık olmıs yha kimin yorumunu okuduysam kötüydü felan demişşş ): bnide bii kusku aldıı şimddiii valla bıktımm yha heresy sınavv bu ne böleee puffff ):