Üniversite ÖğrencileriÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, İzmir Özel Çakabey Okulları’nın düzenlediği Türkiye’de Ünivertiye Giriş Sistemi konferansında bir konuşma yapmış.

Malum öğrenciler gruplara ayrılıyor ve sonra sen şu bölüme girebilirsin, sen bu bölüme giremessin deniyor. Sözde herkes lise mezunu ama! İşte bu bağlamda hangi grubun daha çok şansı var, en şansız kimler bir bakalım.

En şansızlar,

  • Sosyal Bilimler; 26 bin kontenjan
  • Türkçe – Matematik; 61 bin kontenjan

Sosyal bilimlerden sözel 2 puanlardan kaçış var. Birçok program puan türünü değiştirmek, Eşit Ağırlıklı veya Sayısal 2 puanıyla öğrenci almak istiyor. Bu eğilim devam ediyor. O zaman liselerdeki sosyal bilimler alanını kapatalım. Bu çocuklara yazık değil mi? Bunlara sunduğumuz kapasite zaten az. Bu kadar öğrenci nerede okuyacak? Üstelik iş bulma imkanları da yok.

Bu zaten aşikâr bir durumdu. Türkiye’de eğitimi sayısal bir zemin üzerine oturtuyorlar. Türkçe, Tarih, Coğrafya vs sosyal derslere zaten önem verilmiyor. Üniversiye hazırlanmak demek Matematik, Fizik, Kimya öğrenmek demek! Herkes mühendis, doktor olacak ya!


7 Yorum... “ÖSS’de En Şansız Grup Sosyal Bilimciler”

  1. kardelen :

    evet yani sosyal bilimler en şansız olansa böyle bi sınıf kurmasınlar.öğrencilerde okumak için bu kadar çabalamasın yani yazık verdikleri emeklere herkes kendi alanında iyidir sayılsalcı8 kendi alanında matematiği fiziği iyi çözer,eşit ağırlıklı kendi alanının derslereini iyi çözer.yani burda sosyal bilimcileri aşağı görmenin bi anlamı yok. benim bir çok arkadaşım var sosyal bilimci kimi çok başarılı bi öğretmen kimi çok başarılı bi turizmci… KISACASI NE EŞİTAĞIRLIKLI NEDE SAYISALCI NEDE SOSYAL BİLİMLER KİMSE KİMSEDEN ÜSTÜN DEĞİL..SONUÇTA HEPİMİZ OKUYORUZ YETERKİ BU MEMLEKETE YARALI BİRER BİRER BİREYLER OLALIM…

  2. özge :

    madem sosyal bilimciler şansız neden bu böülümü açtınız.neticede oda kendi alanında bir bölüm. bu bölümü bitirip çok güzel yerlerde olan milyonlarca insan var.işleri bu kadar zora sokmanın ne anlamı var ya.bu bölümü kaldıracağınıza bu bölüme daha çok öğrenci seçmelisiniz.herkes illa sayısalcı eşitağırlıkçı olcak die bi kanunmu varrrrrrrrrr….

  3. tolga :

    Bizi adam yerine koymuyolar bu memlekette sosyal bilimciyiz diye ne bu ya.nereye başvurmak istesek ya e.a ya sayısal istiyolar napacaz biz.

  4. sude :

    bende bir sosyal bölümü öğrencisiyim ve şuan üniversite sınavına hazırlanıyorum.çok fazla çalışıyorum kazanıcağıma inanıyorum ama sırf sosyal sınıfı öğrencisiyim diye endişelerim var.bize karşı gösterilen bu tavırlardan da sıkıldım artıkk.neymiş en zor bölüm sayısaalmışş.hiçde değill.b
    z dünyalar kadar şeyi ezberliyoruz
    okuyoruzz ama yinede bi işe yaramıyoo…buna bi son verilsin artıkk.

  5. eser :

    vala ya niye adam yerine koyan yok ne varsa tmde biz adam değilmiyiz kardeşim bu ne ya sözelde bi tane adam akıllı meslek kalmadı yaa………….. arkadaşlar adresim ESRYSKL_2015 SÖLEYECEK BİŞİ OLAN BURDAN SÖLESİN

  6. irem :

    ya tamam madem böle bi bölm war we biz seçiyoruz o zaman kontenjan artsın meslek grupları çok olsun..

  7. irem :

    ben sayısalcıyım ama sizi çok haklı buluyorum o kadar sene uğraş mezun ol ama açıkta kal yok böle bi saçmalık allah yardımcınız olsun..